Bunica lui Tibi

Una dintre marile noastre distractii era bunica lui Tibi. Baba era nebuna de-a binelea. Injura de mama focului, fuma non-stop Carpati si umbla in general goala prin casa. Nu se rusina de noi. Tibi spunea ca bunica-sa fusese o curva frumoasa la viata ei. Adevarul e ca nici la optzeci de ani nu i se lasasera sanii prea tare. Sunt fete de 18 ani cu tate mult mai urate, atata doar ca n-au pielea zbarcita pe ele.

Baba venea la Tibi in camera si ne intreba de fiecare data cum ne cheama si ai cui suntem. Facea asta in fiecare zi sau chiar de doua ori pe zi. Ne dadeam intotdeauna o noua identitate, din ce in ce mai absurda: “Eu sunt Ionut Decaloteanu. Tata lucreaza la o firma producatoare de trompete cu reactie, e gigolo acolo. Seful sau e Robocop.” “Si… e rau Robocop asta?”, ne intreba ingrijorata, belindu-si ochii aia rosii. Intr-o zi s-a asejat cu mine la masa in bucataria lui Tibi. Mancam omleta cu slanina si marar. Bunicuta m-a intrebat daca fac laba.

Tibi s-a suparat pe ea si a scos din dulapul de pe hol o masina de tuns: “Hai mamaie sa te tund!” O tundea pe piele, iar ea, saraca, nu se opunea. Era absorbita de povestea mea, lucru care ma facea sa inventez chestii cat mai palpitante despre mainile si putza mea. Seara, cand Tibi s-a intors de la biliard, bunica nebuna il astepta cu cutitul. Realizase intr-un final ca e CHEALA!

Tibi mi-a aratat gaura din pervaz, unde doamna infipsese cutitul care avea ca destinatie oficiala burta nepotului. Noi l-am sfatuit sa o duca la un azil. “Nu pot. E o parte din mine. In ea sta toata copilaria mea. M-a crescut de mic. S-a chinuit cu mine.” Avea ochii plini de lacrimi. Chiar nu-i remarcai aceasta latura sensibila cand o injura, o lovea sau ii fura pensia de prin ascunzatori. Intr-o noapte, baba a chemat salvarea si nu si-a mai gasit banii pentru zilele negre din spital.

Asa ca a ramas acasa, asa bolnava cum era. Dar a vrut sa-l omoare pe Tibi in somn. A fost a doua gaura de cutit pe care el ne-a aratat-o. Era mare, era facuta in perna. Pijamaua lui era plina de fulgi. De cand o stiu, baba a putit a urina si a tutun. Tin minte ca isi turna apa fierbinte in punga de cauciuc pentru clisma si si-o punea sub cap, pe post de perna. Era haioasa. Puteai sa povestesti ore intregi despre ea cu baietii de la bloc. Asa ne distram cand se epuizau alcoolul si subiectele: “Ce mai face, bai Tibi, ma-ta mare?”

Advertisements
This entry was posted in Mici nimicuri dulci. Bookmark the permalink.

1 Response to Bunica lui Tibi

  1. user says:

    trist…

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s